FISCUS REKENT AF MET ‘CONCURRENTIEVERVALSING’ DEELPLATFORMEN

De Belgische overheid heeft fiscale regels afgesproken voor de deelnemers van acht digitale deelplatformen. Daarmee komt een einde aan de bezwaren van 'concurrentievervalsing' die horeca en zelfstandigen tegen de opkomende deelplatformen hebben.

Hobbykoks mogen voortaan maaltijden verkopen via het internet, bijvoorbeeld via de app ‘Flavr’ of ‘Menu next door’. De regering heeft acht van die zogenaamde digitale deelplatformen erkend. De hobbykoks moeten maar tien procent belastingen betalen op wat ze eraan verdienen, zolang het niet meer dan 5.000 euro per jaar is.

De app ‘Flavr’ is een van de acht digitale deelplatformen die zopas door de overheid zijn erkend. Dat betekent dat de zowat 3.500 hobbykoks die van de app gebruikmaken, voortaan tien procent belastingen moeten betalen op datgene dat ze aan hun maaltijden verdienen. Daarnaast zijn ook de pakjesdienst ‘Bringr’ en de klusjesdienst ‘Listminut’ erkend.

De populaire platformen ‘Uber’ en ‘Airbnb’ vallen niet onder deze regeling omdat ze geen aanvraag hebben ingediend om erkend te worden. Wie voor ‘Uber’ rondrijdt als taxichauffeur of zijn appartement verhuurt, moet daar de gewone belastingen op betalen. Het principe? Hoe meer inkomsten, hoe hoger het belastingtarief.

Het fiscaal gunstig systeem geldt wel enkel als de koks en de klussers er niet meer aan verdienen dan 5.000 euro per jaar. Als ze daar toch boven zitten, vallen ze onder een hoger belastingtarief. Op die manier wil de overheid concurrentie met de klassieke zelfstandigen vermijden

TAGS

0 Comments