ALCOHOL IN TANKSTATION OOK IN BELGIE AAN BANDEN ?

Dat de verkoop van bier een zeer belangrijke omzetmaker is in de totale drankenverkoop in tankstations langs autosnelwegen, blijkt al een aantal jaren uit het Nationaal Petrolshop Onderzoek van Foodservice Alliance. In volume gaat het vandaag zelfs over een groter aandeel dan frisdrank! 

De voorbije jaren kwam meermaals het voorstel op tafel om de verkoop van alcohol volledig te verbieden in tankstations, op zijn minst in die langs de autosnelweg. Maar even snel als het voorstel op tafel kwam, werd het er ook weer van afgeveegd.

Gisteren gooide het Vlaams expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs opnieuw de knuppel in het hoenderhok. Als het van hen afhangt, dan wordt er binnenkort geen alcohol meer verkocht in tankstations en wordt er voor nachtwinkels een beperking opgelegd. Die aanbevelingen formuleren ze een week voor ze aan tafel gaan met minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD), om een algemeen alcoholplan uit te werken.

Volgende week starten de onderhandelingen met onder andere minister van Volksgezondheid De Block over een alcoholplan. Het is de eerste keer dat een soortgelijk initiatief wordt genomen. Het plan moet alcoholmisbruik in ons land terdege aanpakken.

"We zijn vragende partij voor een volwaardig plan dat inzet op drie belangrijke peilers", aldus Marijs Geirnaert van het experisecentrum. "Twee jaar geleden is al een poging gedaan, maar in de laatste fase zijn alle goede maatregelen er toen uitgehaald. Nu moet het een pakket maatregelen worden dat effectief voelbaar is."

"Een totaalverbod op alcoholverkoop in tankstations lijkt ons in dat opzicht evident, omdat alcohol en verkeer echt niet samengaan. De alcohol die daar wordt gekocht, wordt ook vaak meteen geconsumeerd", zegt Geirnaert. "Bij de nachtwinkels moeten we de openingsuren herbekijken, zodat enkel tijdens bepaalde uren alcohol wordt verkocht. In bepaalde steden is dat nu al het geval, dat bijvoorbeeld dat er na 21 of 22 uur geen alcohol meer wordt verkocht. Die maatregel is er vooral om de overlast te verminderen."

Minder reclame, hogere prijzen

Naast de beperking van het alcoholaanbod op de markt, pleit het expertisecentrum ook een beperking op reclame. "We zien in reclame alcohol werkelijk overal opduiken, alsof het fundamenteel bij het leven hoort, terwijl we het dagelijks gebruik van alcohol zeker niet moeten aanmoedigen", klinkt het. "We moeten waken over wat er getoond wordt."

Verder wil het expertisecentrum een prijsverhoging, algemeen en voldoende hoog. "Niet zoals bij tabak dus", zegt Geirnaert. De taxverhoging op sterke drank mag worden uitgebreid naar alle alcoholische dranken, dus ook bier en wijn. Ook de wettelijke leeftijd waarop jongeren alcohol mogen drinken (16 jaar) stelt het expertisecentrum in vraag. België is één van de vier Europese landen waar het voor minderjarige jongeren voor hun 18e verjaardag niet volledig verboden is om alcohol te drinken.

Alcoholverkoop levensnoodzakelijk voor tankstations

De sector van Belgische tankstations benadrukt telkens dat de verkoop in de shops erg belangrijk is voor de omzet omdat de winstmarges op brandstoffen erg klein zijn. Op dit moment is enkel de verkoop van dranken die meer dan zes procent alcohol bevatten, verboden in tankstations langs de autosnelweg.

In onze omringende landen zijn er verschillende beperkingen. In Frankrijk kan je geen alcohol meer kopen langs de autosnelweg en in Duitsland kan het niet meer tussen middernacht en 7 uur ’s ochtends. In Nederland is het verboden in elk tankstation. 

Politieke inzet

SP.A-Kamerlid en lid van de commissie Volksgezondheid Karin Jiroflée pleitte gisteren meteen ook voor een verbod op de de verkoop van alcohol in drankautomaten. Ze doet dat voorstel om alcoholmisbruik bij jongeren aan te pakken "Het kan niet dat alcohol zomaar te verkrijgen is in automaten, zonder leeftijdscontrole", zegt Jiroflée. CD&V-Kamerlid Nathalie Muylle formuleert gelijkaardige ideeën.

Jiroflée kan zich volledig vinden in de voorstellen van het Vlaams expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs (VAD) om de verkoop van alcohol veel strenger te reguleren. Het VAD doet die voorstellen in de marge van overleg tussen minister van Volksgezondheid De Block (Open VLD) en de gemeenschappen over de goedkeuring van een Belgisch alcoholplan.

"Dat de verkoop in tankstations verboden zou zijn, is de logica zelve", zegt Jiroflée. "Verkeer en alcohol gaan nu eenmaal niet samen". In het kader van alcoholpreventie bij jongeren vindt Jiroflée ook de beperking van de verkoop in nachtwinkels - zeker in studentensteden - een goed idee. "Op die manier pakken we het fenomeen van "bingedrinking", waarbij jongeren massaal goedkope drank gaan kopen in nachtwinkels, aan", klinkt het.

Ook nachtwinkels de dupe

De opmerking van zelfstandigenorganisatie NSZ (dat de voorstellen niet zouden werken en de winkeliers de dupe zouden zijn, noemt Jiroflée "onzin". "Als je ervoor zorgt dat alcohol niet meer voorhanden is op plaatsen waar jongeren vaak komen, rem je automatisch een deel van hen af. Bovendien geef je als maatschappij een belangrijk signaal: alcohol is geen glas melk, maar het is gevaarlijk", zegt ze.

CD&V: "Dit is geen anti-horecaplan"

Ook Kamerlid voor CD&V Nathalie Muylle heeft een actieplan alcohol klaar. Ongeveer 10% van de Belgen consumeert problematisch veel alcohol. Dat moet globaal worden aangepakt, vindt CD&V.De partij wil de ongecontroleerde toegang tot (sterke) drank beperken. Concreet wil de CD&V een verbod op de verkoop van sterke drank in nachtwinkels, tankstations en verkooppunten langs de autosnelwegen tussen 22 uur 's avonds en 7 uur 's morgens. Automaten zouden ook niet langer alcoholische dranken mogen bevatten. 

CD&V-Kamerlid en ondervoorzitster van de Kamercommissie Volksgezondheid Nathalie Muylle noemt het VAD-plan echter "geen anti-horecaplan", maar "noodzakelijk om tot een goed globaal alcoholplan te komen". CD&V wil ook een volledig reclameverbod ten aanzien van minderjarigen. Muylle pleit ook voor de erkenning van de medische behandeling van alcoholverslaafden. Volgens haar zou er, naar analogie met een tabakoloog bij de begeleiding van rokers, een specifiek gezondheidsberoep, zoals "psychologisch alcoholconsulent" moeten komen. Een behandeling voor problematisch alcoholgebruik mag voor CD&V worden terugbetaald. Tenslotte roept CD&V op om meer te investeren in controle en inspectie.

0 Comments