AMAZON GELD MOET DELIVEROO REDDEN

Het lijkt er dan toch naar uit te zien dat Amazon een belang kan nemen in Deliveroo. De Britse concurrentiewaakhond heeft daarvoor groen licht gegeven. Deliveroo dreigde anders de boeken te moeten neerleggen, aangezien de coronacrisis ook de maaltijdbezorger treft.

 

Niet van harte

Dat de investering van Amazon in de Britse maaltijdbezorger omstreden was, mag duidelijk zijn. Maar hij mag dan toch doorgaan: de Britse concurrentiewaakhond heeft in allerijl zijn zegen gegeven, hoewel het onderzoek eigenlijk nog niet is afgerond. De coronacrisis heeft echter zo’n impact op de horeca en maaltijdbezorging, dat Deliveroo de concurrentie-autoriteit ervan heeft kunnen overtuigen dat het een kwestie van leven of dood was.

Vorig jaar nam Amazon al een minderheidsbelang in Deliveroo. het werd daarmee de voornaamste geldschieter in een nieuwe financieringsronde die ruim 575 miljoen dollar opbracht. De concurrentie-autoriteit lanceerde echter meteen een onderzoek naar de deal, bezorgd dat Amazon zo een te grote machtspositie in de online convenience-markt in het Verenigd Koninkrijk zou krijgen.

 

Deliveroo op rand van faillissement

De Britse concurrentiewaakhond CMA is deze bezorgdheid nog steeds niet verloren en onderzoekt de zaak nog steeds. Maar nu heeft de coronacrisis voor een onvoorziene stroomversnelling gezorgd. Zonder het geld van Amazon zou Deliveroo failliet gaan en de markt moeten verlaten.

Die redenering volgt de CMA nu: “De afgelopen weken is duidelijk geworden dat de coronaviruspandemie een aanzienlijke negatieve invloed heeft op de activiteiten van Deliveroo. 'Hoewel Deliveroo tijdens de crisis heeft getracht het aanbod van kant-en-klare levensmiddelen uit te breiden, zijn deze verkopen beperkt en hebben ze de verliezen in de restaurantbusiness niet gecompenseerd' besluit de Britse overheid in een persmededeling. 

“Zonder extra investeringen, waarvan we momenteel denken dat ze realistisch gezien alleen van Amazon kunnen komen, is het duidelijk dat Deliveroo niet in staat zou zijn om zijn financiële verplichtingen na te komen en de markt zou moeten verlaten. Geconfronteerd met die grimmige uitkomst denken we dat de beste manier van handelen is om de investering van Amazon in Deliveroo voorlopig toe te laten”, verklaart Stuart McIntosh, voorzitter van de onafhankelijke onderzoeksgroep van CMA.

 

Op 11 juni valt de definitieve beslissing.

TAGS

0 Comments