Antwerpen krijgt derde food market!

In België liepen we een beetje achter in de ontwikkeling van foodmarkten. Maar daar komt heel snel verandering in. Antwerpen lijkt de stad te worden die het sterkst inzet op die ontwikkeling. Na de opening van de eerste foodmarkt in het oude postkantoor nabij de Groenplaats en de geplande opening van een heuse foodmarkt in de Criée achter het Astridplein, komt nu het Eilandje aan de beurt.  

Op de beschermde Montevideosite op het Eilandje komen onder meer een foodmarket en kantoren. In een nieuwbouw naast het oude pakhuis komen appartementen en winkels.

In maart zal projectontwikkelaar DCA/Bermaso een bouwvergunning indienen voor de restauratie van het pakhuis aan de Braziliëstraat en de bouw van een nieuw complex op de hoek met de Limastraat. Daar wordt in het najaar trouwens gestart met de aanleg van een plein.

Daarmee wordt een deel van het Eilandje geherwaardeerd waar al jaren onzekerheid over bestaat. De vorige eigenaren van het gebouw hadden plannen die niet strookten met de beschermde status van het pakhuis. 

Atypische kantoren

In het voormalige pakhuis, dat tussen de Braziliëstraat en het Red Star Line Museum ligt, komen een foodmarket en kantoren zegt Antwerps Schepen Rob Van de Velde (N-VA). “Het gaat om een permanente voedingsmarkt. In dit deel van de stad is daar zeker behoefte aan. In de rest van het gerestaureerde pakhuis komen kantoren. We mikken vooral op creatieve bedrijven die op zoek zijn naar een atypische locatie. Vanuit die sector is er nu al interesse om zich op deze plek te vestigen. Het zou mooi zijn dat bedrijven die bezig zijn met cultuur, design of sport, om maar enkele voorbeelden te noemen, naar hier trekken”.

Ondergronds is er plaats voor een parkeergarage voor ruim driehonderd auto’s op twee niveaus. Er komt ook een ondergrondse stalling voor fietsen en er is nog een flinke ruimte voor retail.

Schepen Van de Velde hoopt dat ook een supermarkt interesse toont om zich hier te vestigen. "Dat zou mooi aansluiten op de bovengrondse foodmarket.”

Zicht op sluis

Op de kop van het pakhuis, aan de Limastraat, komt een volledige nieuwbouw. Het gaat om een futuristisch ogend complex van de Antwerpse architect Philip Mortelmans met een luifel aan de voorkant. Op het gelijkvloers is er ruimte voor retail. Wat er komt is nog niet duidelijk voor het Antwerpse stadsbestuur. Maar men hoopt dat mensen bereid zijn om bijvoorbeeld een bakkerij of een slagerij te openen in deze buurt.

 

0 Comments