BALLS & GLORY EN FOODMAKER GAAN SAMEN IN BRUSSEL

Gehaktballenrestaurant Balls & Glory opende vrijdag een nieuwe zaak aan de Beurs in Brussel die ze deelt met de slaatjes- en pastabar Foodmaker.

“Ik droom ervan om een zaak te openen in New York”, vertelde Wim Ballieu een jaar geleden bij de opening van zijn eerste Balls & Glory in de Lakensestraat in Brussel. Die New Yorkse vestiging is er nog niet, maar hij heeft wel zijn tweede Brusselse stek beet. En dat op een geweldige locatie: pal in het centrum, vlak naast de Beurs. “Voor we naar New York trekken, wil ik eerst mijn stempel drukken op Brussel. Ik woon zelf in het Brusselse en hou van deze plek. Zaken als Foodmaker en de nabijgelegen Manhattn's Burger en broodjesbar La Suisse zijn een meerwaarde voor de eetcultuur van het centrum. Ik zie hen niet als concurrenten, maar als partners die samen met ons voor een positieve dynamiek zorgen in Brussel. We maken deel uit van een netwerk van kwaliteitszaken die future proof zijn. We weten dat het belangrijk is om je op een ding te focussen, we zorgen voor kwaliteit en we hebben geen probleem met de witte kassa.”

Experimenteren

“Maar zelfs voor wie dat geen probleem is, blijft het niet evident om te ondernemen in België”, zegt Ballieu. In het Nederlandse Eindhoven, waar in juli ook een Balls geopend werd, gaat het toch iets makkelijker. “De personeelskosten liggen daar vijfentwintig procent lager, de btw zes procent. Wie bij ons in de horeca onderneemt, is met handen en voeten gebonden. Maar als het hier lukt, kan het overal. Brussel is voor mij ook een uitstekende plek om te experimenteren omdat je er zo'n divers publiek vindt. Een ideale voorbereiding voor New York (lacht). Personeel dat het hier goed doet, zetten we ook in op andere locaties.”

De nieuwe Balls bevindt zich pal in de nieuwe voetgangerszone in Brussel. Een doorn in het oog van heel wat plaatselijke handelaars, maar Ballieu staat er achter. “Ik geloof echt dat dit na de heraanleg de ‘La Rambla’ van Brussel wordt (naar de populaire wandelboulevard in het Spaanse Barcelona, nvdr.). Ik wandel overdag regelmatig van de Lakensestraat naar hier en merk al iets van die sfeer. 's Avond is de sfeer helemaal anders, maar dat kan nog veranderen. Ik zou graag meer Brusselaars naar deze plek krijgen. Vandaag zien we vooral toeristen.”

Balls & Glory hokt in de nieuwe zaak samen met Foodmaker. In de eerste Brusselse Balls was dat met café Flamingo, maar die zaak werd eind mei failliet verklaard. “Ik zou de Flamingo graag nieuw leven inblazen. Zo'n plek waar je 's ochtends een koffie kan drinken, en 's middags een broodje eten en aperitieven. Dat is erg complementair met ons concept. Ik heb al wat kennissen aangesproken om te zien wat er kan gebeuren.”

TAGS

0 Comments