Boerensyndicaat koele minnaar van aankoop van landbouwgronden door Colruyt

Het Boerensyndicaat reageerde deze week negatief op het feit dat Colruyt landbouwgronden wil kopen. Voorzitter Hendrik Vandamme, verwees daarbij naar de middeleeuwen, waarbij boeren voor een kasteelheer werkten.

 

Boeren teruggekatapulteerd naar middeleeuwen

Colruyt richtte recent een exploitatiemaatschappij op, met als doel landbouwgronden te verwerven, iets wat bij Vandamme op weinig enthousiasme kan rekenen. Hij is an sich niet tegen het feit dat Colruyt gronden koopt, maar vreest dat de landbouwer/gebruiker moet inboeten op zijn vrijheid om de landen te bewerken. Daarbij haalt hij het voorbeeld van de bioboerderij Zilverleen in de Westhoek aan, waar landbouwers op commando van Colruyt moeten telen. Iets wat volgens Vandamme niet meer van deze tijd is. De boeren worden zo teruggevoerd naar de tijd waarin ze als pachter enkel maar mochten uitvoeren wat werd opgelegd door de grondeigenaar.

 

Ongunstig verdienmodel voor Vlaamse land- en tuinbouwers

Vandamme geeft ook aan de boer eigenlijk als pseudo-zelfstandige aan de slag moet en dat dit neigt naar middeleeuwse praktijken. Waarbij Colruyt vanuit de centrale vestiging in Halle aan de touwtjes trekt. Zeker ook omdat Colruyt wil bepalen welke gewassen er geteeld worden. Deze samenwerking mag dan wel het ‘samenwerkingsmodel van de toekomst’ genoemd worden, het Boerensyndicaat heeft er de nodige vraagtekens bij. Dit is volgens Vandamme alvast niet het verdienmodel waar de Vlaamse land- en tuinbouwers op zitten te wachten.

TAGS

0 Comments