CERM moet evenementen in goede banen leiden

Vanaf 1 juli zijn evenementen tot 200 personen binnen of tot 400 personen buiten opnieuw toegelaten. Deze aantallen zullen afhankelijk van de evolutie van het virus al kunnen verdubbelen vanaf 1 augustus. Dinsdag 30 juni werd dan ook eindelijk het CERM, oftewel het Covid Event Risk Model voorgesteld. Deze werd opgesteld door de alliantie van de Belgische Eventfederaties in samenwerking met Vlaams Minister van Toerisme Zuhal Demir en begeleid door de Karel de Grote Hogeschool. Het doel van dit instrument is om de eventsector terug op een veilige manier op te starten. Meer info over het CERM vind je hier.

 

Lokaal bestuur moet nog beslissen

Organisatoren van publieke events die mikken op meer dan 200 personen, moeten wel nog een vragenlijst invullen. Wordt er alcohol geserveerd, zullen de aanwezigen zitten of staan … zijn maar enkele voorbeelden van de vragen. Aan de hand van die 20 parameters krijgen de organisatoren een groene, oranje of rode kleur. Enkel wanneer het event een groene kleur krijgt, kan het doorgaan op dat moment. Dat laatste is belangrijk, gezien het gaat om een dynamisch model. Wel moet de lokale overheid nog zijn definitieve toestemming geven.

 

Nog steeds geen perspectief voor beurzen

Organisatoren van beurzen zijn ondertussen de wanhoop nabij. Gerard Van Os van FEBELUX, de beroepsorganisatie voor de beurzen- en congressector, geeft aan dat de beurscentra al open zijn. Er staat al gedurende 4 maanden zo’n 350.000 m2 leeg. Indien er niet snel een beslissing komt, vrezen ze dat dit tot het einde van dit jaar zal duren. Daarom dreigt de beroepsorganisatie nu met een kortgeding tegen de Belgische staat.

Horeca Expo deed ondertussen een rondvraag, waaruit bleek dat meer dan 90 % van hun bezoekers aangaf de beurs te willen bezoeken. Zo zal er gewerkt worden met looplijnen voor bezoekers, zal je bezoek volgens een bepaald tijdslot verlopen,...  zijn maar enkele van de maatregelen. Het heldere overzicht vind je hier.

TAGS

0 Comments