CONCURRENTEN KRITISCH OVER KOMST SLIGRO IN BRUGGE

Horecareus Sligro staat een stap dichter bij een groothandel aan de Pathoekeweg te Brugge. Het Mer-rapport ziet geen bezwaren, de concurrentie des te meer.

Sligro wil een horecahandel van 13.000 vierkante meter neerpoten op de voormalige Philipssite aan de Pathoekeweg. De keten, marktleider in Nederland, kocht de gronden, zette een architect aan het werk en bestelde een milieueffectenrapport (Mer). Het verslag is positief: de komst van de groothandel heeft geen noemenswaardige effecten op mobiliteit, natuur, geluid en andere milieuaspecten. Een prima rapport dus om bij de bouwaanvraag in te sluiten.

Maar de bestaande horecagroothandelaars zijn veel minder overtuigd. Ze luiden de alarmbel. Want als Sligro wél een bouwvergunning zou krijgen, zou dat volgens hen compleet onbegrijpelijk zijn. Volgens hen is de industriezone helemaal niet geschikt voor een zaak als Sligro. “Om onze activiteit te mogen uitoefenen, hebben wij moeten bouwen in een zone waar ook kleinhandel is toegestaan”, zegt Roderick D'Hoore van Horeca Totaal. Hij bouwde op een site vlakbij de stadsring. “Véél duurdere grond. Als Sligro op de Philipssite zou mogen bouwen, dan zou dat oneerlijke concurrentie zijn.”

Dirk De Prest van Horeca Foods knikt. “Sligro omschrijft zijn groothandel als een opslagplaats waar klanten hun goederen kunnen uitkiezen en meteen kunnen meenemen. Ik weet niet welk woord ze daar in Nederland voor hebben, maar hier heet dat gewoon een winkel. En op papier stelt men wel dat enkel professionelen uit de horeca een klantenkaart kunnen bekomen, maar in de praktijk is dat helemaal niet zo. Vergelijk het gerust met Makro.”

Bij de stad is men wel op de hoogte van de plannen, maar een officiële bouwaanvraag is er nog niet. Toch laat schepen van Ruimtelijke Ordening Franky Demon (CD&V) er geen twijfel over bestaan: kleinhandel is verboden op de Philipssite. “Indien Sligro beslist om verder te gaan met zijn plannen, zal uit de stedenbouwkundige aanvraag duidelijk moeten blijken dat de vestiging zich op een bepaalde manier kan onderscheiden van een voor particulieren toegankelijke winkel.”

 

Bron: Het Nieuwsblad

TAGS

0 Comments