De lekkerste provincies van Belgie

België blijft kampen met een afkalving van het aantal toprestaurants. Een analyse door onze redactie van de culinaire Gidsen Michelin en Gault&Millau levert een totaal op van 137 toprestaurents. Vier jaar terug waren dat er nog 158. Toch is er meer aan de hand dan enkel een verdwijning van sterrenrestaurants. Meer en meer topchefs willen terug naar hun roots en kiezen voor downscaling. Minder maar plezanter, dat lijkt zowat het motto te zijn.

Deze trendwijziging in de ambitie van topchefs wordt mee gestuurd door fiscale en sociale factoren zoals de witte kassa en de moeilijkheid om geschoold personeel te vinden. De terugloop in het aantal sterrenrestaurants situeert zich dit jaar vooral in Vlaanderen. Summum is natuurlijk het driesterrenrestaurant Hertog Jan in Zedelgem dat er de brui aan gaf. Gert De Mangeleer en zijn kompaan Joachim Boudens zijn wel al gestart met een tweetal andere horeca-initiatieven die zich op een iets lager niveau situeren.  Over de nieuwe Michelin: “Ik denk dat het de meeste jonge chefs ontbreekt aan persoonlijkheid. Er is zo weinig originaliteit. Ze doen allemaal hetzelfde. Is er een nieuwe trend, dan springt iedereen erop. Ze koken voor Facebook, heb ik soms de indruk.

Globaal valt de kustprovincie West-Vlaanderen terug van 26 op 21 toprestaurants. Daarmee is het definitief zijn unieke eerste plaats in onze ranking kwijt. Het staat nu op een gedeelde eerste plaats met Antwerpen dat eveneens 21 klassevenues telt. In heel Vlaanderen zakt het aantal toprestaurants van 84 naar 78. Dat is nog altijd bijna dubbel zoveel als in Wallonië. Maar in het zuiden van het land stijgt het aantal toprestaurants wel met één tot 41 in totaal. Brussel daarentegen kijkt aan tegen een daling van 22 naar 18 toprestaurants.

Michelin pakt uit met twee nieuwe tweesterrenrestaurants. David Martin van La Paix in Anderlecht bevestigt zijn talent met een zeer eigen signatuur. “Hij interpreteert klassiekers graag op zijn manier en weet opmerkelijke nuances te creëren met Aziatische technieken”, aldus Werner Loens, selectiedirecteur van de Michelin-gidsen in de Benelux. “Maxime Collard van La Table de Maxime in Our geeft dan weer zijn eigen visie op de moderne keuken. Zijn technische kennis en creativiteit weten gasten te boeien met enkele topingrediënten. 

Zeven restaurants worden in de nieuwe gids onderscheiden met één ster: La Plage d’Amée in Jambes, La Ligne Rouge in Plancenoit, Little Paris in Waterloo, EED in Leuven, in handen van de 23-jarige Jonge Chef van het Jaar Philippe Heylen, Nathan in Antwerpen en FRANQ, eveneens in Antwerpen. Die twee laatste bevestigen de culinaire creativiteit die blijkbaar verankerd is in de havenstad. 

Naast Hertog Jan zijn er nog acht sterren die verdwijnen uit Michelin. Liefst vijf daarvan situeren zich in Vlaanderen: Philippe Nuyens in Blankenberge, De verborgen tuin in Geraardsbergen, Jardin in Knokke-Heist, Table d’Amis in Kortrijk en Herbert Robbrecht in Vrasene. Wallonië ziet één ster vertrekken, Le Fou est belge in Heure, terwijl Brussel het met twee sterren minder moet doen: L’Ecaillier du Palais Royal en Le Monde est Petit.

 

Bron: Horeca Krant januari 2019

TAGS

0 Comments