De opportuniteiten en uitdagingen in de Waalse voedingsindustrie

De voedingsindustrie vormt nog steeds de belangrijkste industriële tak van Wallonië. Met een omzet van 8,6 miljard euro is de sector goed voor bijna 23.000 arbeidsplaatsen. Volgens Guy Paternoster, voorzitter van Fevia Wallonië en Walagrim, is dat vooral te danken aan de vele investeringen die door bedrijven gedaan worden, in combinatie met dalende loonkosten dankzij overheidsmaatregelen.

 

Die investeringen staan vooral centraal: “Wie niet in het Industrie 4.0-verhaal meegaat en de sneltrein van Internet of Things mist, is ten dode opgeschreven,” aldus Guy Paternoster, “Dat geldt voor alle industriële bedrijven in Wallonië én Vlaanderen.”

Geen loze woorden, want voedselproducenten zijn verantwoordelijk voor 30% van de totale industriële investeringen in Wallonië.

 

De groeicijfers van de sector en het heersende optimisme staat echter tegenover een aantal uitdagingen. Eerst en vooral omdat de meeste actieve bedrijven vrij klein zijn. De krapte op de arbeidsmarkt maakt inspelen op nieuwe technologieën en trends voor hen extra moeilijk, en dat lijkt niet spoedig te gaan veranderen. Daarnaast staat ook duurzaamheid op de agenda met initiatieven als D’avenir, waarbij alle actoren van de voedingsketen én beleidsmakers gezamenlijk streven naar een verdere uitbouw van een globaal duurzaam voedingssysteem.

 

Ook wijst Paternoster naar een moeilijke exportmarkt: “Vanuit alle hoeken waait er een wind van protectionisme. Zo ondervinden we grote gevolgen van de verplichte oorsprongsetikettering in Frankrijk, de Zuid-Amerikaanse antidumpingmaatregelen voor onze aardappelen, de blokkering van de export naar aanleiding van de Afrikaanse varkenspest … En er komen er steeds bij.”

 

TAGS

0 Comments