De toekomst van verpakking in de voedingssector

In mei 2018 gingen Fevia, Comeos, Detic, Buurtsuper en Unizo samen aan tafel zitten over duurzamere verpakkingen in de voedingssector. Resultaat hiervan zijn een reeks doelstellingen die terug te vinden zijn op www.verpakkingen2025.be. Zo willen de partners bijvoorbeeld tegen 2025 enkel nog herbruikbare, recycleerbare of biodegradeerbare verpakking gebruikt zien worden.

 

Na concrete doelstelling, werd ook gewerkt aan een roadmap die de sector moet helpen om haar engagementen waar te maken. Hiervoor wordt gesteund op evoluties in innoverende vormen van logistiek en ontwikkeling van intelligente verpakkingen. “Een jaar geleden ging Fevia, samen met andere partners, een reeks engagementen aan voor een duurzamer verpakkingsafvalbeheer. Al snel werd duidelijk dat innovatie een belangrijk element is om ons land blijvend te laten excelleren in circulaire verpakkingen”, vertelt Ann Nachtergaele, Environmental Affairs & Energy Diterctor bij Fevia. 

 

De afgewerkte roadmap stelt nu 26 pistes van concrete acties voor rond precies dat: circulariteit van verpakkingen. Daarin wordt aandacht besteed aan de aanzienlijke innovatieve veranderingen, binnen elke schakel van de verpakkingscyclus. In de toekomst kan dat alles zelfs nog een stapje verder. De roadmap voorziet bijvoorbeeld de ontwikkeling van gedigitaliseerde verpakkingen die zichzelf kunnen “leiden”, van sortering naar recyclage.

 

Met een geformuleerde roadmap die alle ideeën en innovatiepistes bundelt komt het er nu op aan om concrete projecten op gang te trekken. Dat kan nu op een gecoördineerde manier gebeuren, en via de export vanuit België ook invloed uitoefenen in andere landen.

TAGS

0 Comments