DIT ZIJN DE 6 NIEUWE STREEKPRODUCTEN

Zes Vlaamse producten hebben vandaag het label ‘streekproduct.be’ gekregen en worden nu dus officieel erkend als traditioneel streekproduct. Het gaat om vijf soorten gebakjes uit Oost-Vlaanderen en Limburg en ook Oostendse oesters. Zij komen nu in een lijstje te staan met in totaal 207 streekproducten van het Vlaams Centrum voor Agro- & Visserijmarketing (VLAM).

Drie maal per jaar worden nieuwe ‘streekproduct.be’-labels uitgereikt. Zo’n product moet lokaal geproduceerd worden en een jarenlange traditie hebben.

Oostendse Oesters
En het laatste nieuwe streekproduct is deze keer geen gebak, maar Oostendse oesters. De Oostendse Spuikom is de enige plaats in Vlaanderen goedgekeurd voor oesterteelt. De familie Puystjens zet er oesterbroed uit in kleine mandjes, waaruit na een paar jaar holle en platte oesters voortkomen. 

Adriaan Brouwertaart
Het eerste nieuwe streekproduct is de Adriaan Brouwertaart uit Oudenaarde. Dat is een klassieke frangipanetaart met een frisse toets door de toevoeging van ananas. Het gebakje ontstond in 1955 ter ere van de Adriaan Brouwerbierfeesten en is tot op vandaag nog altijd heel populair.

Bakkemoezevlaai
Ook de Bakkemoezevlaai uit Limburg wordt nu officieel erkend. Bakkemoezen zijn gedroogde Conferenceperen, die verwerkt worden tot perenmoes en gekruid worden met kaneel. Volgens de beoordelingscommissie is de Bakkemoezevlaai een traditioneel gerecht in Limburg op zondag.

Gentse vlaai
Gentse vlaai is het derde nieuwe streekproduct. Sowieso zijn vlaaien een traditioneel kermisgebak in Oost-Vlaanderen. Iedere familie heeft zo zijn eigen recept, maar de traditionele 'Gentsche vlaon' worden gemaakt met peperkoek en speculaas en krijgen een mooie donkere kleur door de kandijsiroop.

Geutelingen
Geutelingen werden nieuw leven ingeblazen door de jeugdbeweging van Elst, in de Vlaamse Ardennen in Oost-Vlaanderen. Zij richtten een comité op om de meest traditionele vorm van de geutelingen na te streven. Dat zijn een soort van dikke pannenkoeken op basis van bloem, eieren, gist, zout en kaneel en worden klaargemaakt in een houtoven. Je eet ze het best de dag nadat ze gemaakt zijn. De geutelingen groeiden uit tot een fenomeen in Elst, want ieder jaar vinden vier weken lang de Geutelingenfeesten plaats.

Mattentaart
Geraardsbergse mattentaart staat bekend als het meest befaamde streekproduct van Vlaanderen. Er zijn verschillende recepten en verschillende bakkersfamilies, maar nu is ook de mattentaart van de familie Deneyer van Mattenatelier De Lekkerbek uit Lierde erkend.

TAGS

0 Comments