Een brouwer op drie staat aan de rand van het faillissement

Een derde van de kleine brouwers in ons land staat het water aan de lippen, blijkt uit de noodkreet die de federatie van Belgische brouwers slaakt. Zelfs van de brouwers die het net iets beter doen, heeft een kwart financiële moeilijkheden.

 

Uit een onafhankelijke studie van onderzoeksbureau Graydon blijkt dat corona er stevig inhakt bij de brouwers. Ongeveer 32% van de kleine Belgische brouwers kijkt een faillissement in de ogen. Nog eens 27% heeft financiële problemen. Een jaar geleden was 87% van deze bedrijven nog kerngezond.

 

Kleine brouwers minder vertegenwoordigd in supermarkten

 

De impact van de horecasluiting omwille van corona treft kleine brouwers loeihard. Kleine brouwers hebben immers veel minder afzet in supermarkten en moeten het echt van de horeca hebben. De sectorfederatie van de Belgische Brouwers kijkt dan ook reikhalzend uit naar de vooropgestelde openingsdatum van 1 mei.

 

In het persbericht van de brouwersfederatie komt ook Yvan de Baets aan het woord. De eigenaar van Brasserie de la Senne, is zwaar getroffen door corona. Hij geeft aan dat de heropening van de horeca essentieel is om enkele kleine brouwerijen in leven te houden. Elke dag telt.

 

Eerder deze maand bleek al uit een andere studie van Graydon dat zes op de tien Belgische cafés en restaurants die voor corona gezond waren, nu met ernstige financiële moeilijkheden kampen. Ongeveer de helft balanceert op de rand van het faillissement. De Belgische brouwers staan alvast aan de zijde van de cafés. “We hopen dat de deuren op 1 mei open kunnen en dat de steunmaatregelen worden versterkt. We steunen ook de uitbaters die hun terras willen openen tijdens de paasvakantie met behoud van de steunmaatregelen”, geeft Krishan Maudgal, de directeur van de Belgische Brouwers aan.

TAGS

0 Comments