Fiscus mild voor fiscale schulden tot april

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem heeft de federale overheidsdienst Financiën gevraagd voorlopig coulant te zijn bij het opeisen van fiscale schulden bij bedrijven die voor de coronacrisis gezond waren.

 

Moratorium opgeheven

Het moratorium voor faillissementen mag dan opgeheven zijn, dat betekent niet dat er nu hard wordt ingegrepen. De tijdelijke faillissementenstop heeft zijn nut bewezen en voorkwam dat er heel wat bedrijven sneuvelden. Deze stolp over bedrijven in problemen mag dan weggehaald zijn op 31 januari, er wordt nog steeds mededogen gevraagd.

 

Gezonde bedrijven gespaard

 

De minister wil ook nu gezonde bedrijven tijdelijk beschermen tegen de fiscus. Zo vraagt hij de FOD Financiën om tot 31 maart geen fiscale schulden te innen bij bedrijven die voor de crisis gezond waren en pas schulden hebben opgebouwd sinds 1 maart 2020. Het zou gaan om zo’n 85.000 à 100.000 bedrijven.

 

Op deze manier moeten heel wat bedrijven met het water aan de lippen, het toch kunnen overleven. Zeker met de hulp van kredieten en premies, kan het aantal faillissementen dan nog meevallen. Ook minister van Justitie Vincent Van Quickenborne stipte al aan dat de overheid mild zal optreden. Zowel de fiscus als de RSZ zullen voorlopig geen bedrijven failliet verklaren die belastings- of sociale schulden hebben.

TAGS

0 Comments