Franchisegever Delifrance Belgie en Nederland failliet

De master franchiser van Délifrance in België en Nederland, Phoenix Franchise in Vianen, is failliet. Dat heeft de rechtbank uitgesproken. Als gevolg van de Coronacrisis waren er de laatste maanden grote verliezen.

België en Nederland samen tellen ongeveer zo’n 80 Délifrance locaties. Deze zullen de komende periode gewoon open blijven. Niet de winkels, maar hun franchisegever werd namelijk failliet verklaard. De ondernemers gaan nu wel een onzekere periode tegemoet. Wie hun nieuwe franchisegever moet worden, is nog niet duidelijk, geeft marketing & sales directeur Martijn Boone aan. Phoenix Franchise was sinds april 2018 de masterfranchiser van Délifrance. De franchiseraden van Délifrance, alsook die van Kwalitaria in Nederland werden ingelicht.

Inkomstendrop door Corona de oorzaak

Het faillissement is volledig te wijten aan de huidige Corona crisis en de daarbij verplichte horecasluiting. De kosten liepen de afgelopen maanden gewoon door, ondanks dat de winkels dicht moesten. We hadden mensen op de loonlijsten in België en Nederland staan, alsook marketinguitgaven. Er werden net investeringen gedaan in IT en de belangrijke bezorging. Maar de inkomsten vallen tegen en we konden niet langer voldoen aan de betalingsverplichtingen. Het overleg in Frankrijk leverde niets op.

Het is vanzelfsprekend een heel vervelende situatie voor alle medewerkers en franchisenemers. Op dit moment is het onmogelijk te zeggen op hoeveel medewerkers dit een negatief gevolg kan hebben, aldus Boone. Alles wordt momenteel gedaan om de mensen te houden.

TAGS

0 Comments