GAULT MILLAU BEKROONT CATERING IN ZORGINSTELLINGEN

Niet The Jane van Sergio Herman of een ander toprestaurant, maar het Zorgbedrijf Antwerpen heeft een certificaat gekregen van het befaamde Gault Millau voor de catering in de zorgcentra.

 

Sinds enkele jaren reikt Gault Millau ook prijzen en sterren uit aan bedrijfskeukens, cateringbedrijven en keukens van openbare instelling. Het is in die laatste categorie dat het Zorgbedrijf Antwerpen in de prijzen viel. Het is de eerste keer dat een Belgische openbare instelling deze prestigieuze prijs mag ontvangen. Gault Millau ziet deze award als een hefboom ten bate van de hele sector. In de vorige jaren kregen onder meer een universiteitskeuken in Duitsland en een zorgcentrum in Frankrijk al deze prijs.

De directeur van het Zorgbedrijf Antwerpen, Johan De Muynck, en de schepen van Sociale zaken, Fons Duchateau (N-VA) zijn in hun nopjes. “We hebben de jongste jaren grote inspanningen gedaan om de dienstverlening in onze zorg- en dienstencentra te verbeteren. Onze klanten kunnen tegenwoordig kiezen uit meerdere maaltijden en de eetzaal van weleer zit er tegenwoordig uit als een restaurant met zithoeken”, zegt Johan De Muynck.

Suggesties via Facebook

Het is voor de kwaliteit van de maaltijden én de omkadering dat Gault Millau het Zorgbedrijf Antwerpen waardering heeft gegeven. “Daarmee kunnen we hopelijk komaf maken dat er in onze centra maaltijden van matige kwaliteit worden opgediend. We hebben tegenwoordig zelfs voorproevers in onze centra die aangeven of de maaltijden te weinig of te veel gekruid zijn en via Facebook kunnen onze klanten suggesties doen over het eten en de service”, vervolgt Johan De Muynck.

Het Zorgbedrijf Antwerpen en het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) besteden jaarlijks 15 miljoen euro aan voeding. “Dat is een gigantisch bedrag en daardoor kunnen we bij onze leveranciers ook kwaliteit voor een redelijke prijs afdwingen. Dat geeft ons de gelegenheid om in onze dienstencentra voor 6,40 euro een goede maaltijd aan te bieden aan de doelgroep. Voor mensen die in een zorgcentrum leven zitten de maaltijden uiteraard in de prijs.”

Het zorgcentrum Lozanahof in de Van Schoonbekestraat is een voorbeeld van de nieuwe wind die door het Zorgbedrijf waait. Tussen de tafels staan zithoeken en de open keuken nodig uit om een maaltijd te nuttigen. Tegen de muren hangen oude foto’s en het eten wordt opgediend alsof je in een restaurant zit.

30.000 nieuwe senioren

“Dat we door Gault Millau in de bloemetjes worden gezet is mooi en tekenend voor de vernieuwing die aan de gang is in onze centra. “Binnen 10 jaar komen er 30.000 senioren bij in Antwerpen en dat zijn mensen die andere verwachtingen hebben dan vroeger. Veel mensen blijven nu langer thuis wonen en maken onder meer gebruik van onze dienstencentra”, zegt Fons Duchateau.

Steeds vaker wordt er in zorg- en dienstencentra gebruikgemaakt van technische snufjes en nieuwe ontwikkelingen. “De E-bike is daar een voorbeeld van. Dat is een fiets die langs de centra reist en waar mensen op kunnen rijden. Het leuke eraan is dat ze zelf kunnen kiezen in welke virtuele omgeving ze dat willen doen. Wie graag een virtueel tochtje over de Groenplaats of in zijn of haar oude buurt wil maken kan dat dankzij een samenwerking met Google”, zegt Fons Duchateau.

Andere nieuwigheden zijn onder meer de tovertafel, waarbij figuren en spelletjes op een tafel worden geschenen. “Noem het een Wii voor senioren”, zegt Fons Duchateau.

De zorgsector zet op zondag 19 maart trouwens de deuren open. Bij Zorgbedrijf Antwerpen kunnen 7 locaties in Antwerpen, Berchem, Borgerhout, Merksem en Wilrijk bezocht worden. Vooral de nieuwbouwprojecten staan dit jaar in de kijker.

www.zorgbedrijf.antwerpen.be

0 Comments