MEER RESTAURANTS OPEN TIJDENS FEESTDAGEN

Opmerkelijk meer horecazaken openen dit jaar de deuren tijdens de feestdagen, dat blijkt uit een rondvraag van Horeca Vlaanderen. 36% van de restaurants in Vlaanderen is open op kerstavond, dat is beduidend meer dan vorig jaar (15%). Op oudejaarsavond en Kerstmis is de helft van de zaken open, vorig jaar besloot nog 65% om de deuren toe te houden. Op nieuwjaarsdag opent 58% van de restaurants.

“Kerstavond is traditioneel de dag van het jaar waarop onze horeca de meeste sluitingsdagen kent”, zegt Danny van Assche, afgevaardigd bestuurder van Horeca Vlaanderen. “We merken dat dit jaar opvallend meer horecazaken hun deuren open doen. Wellicht speelt het feit dat kerstavond en oudjaar nu op een zondag vallen hierin mee.” Gevraagd naar de reden voor sluiting komen de hoge personeelskost (39%) en ‘family time’ (33%) het meeste terug. Eén op vijf van de ondernemers geeft dan weer aan dat men niet voldoende personeel vindt om open te doen. Ook het personeel brengt de feestdagen graag door binnen familiale kring.

 Uit de bevraging, die Horeca Vlaanderen voerde bij 367 ondernemingen, blijkt ook dat de boekingen dit jaar erg vlot verlopen. “Vergelijkbaar met dezelfde periode vorig jaar is op kerstavond en kerstdag op dit moment bijna de helft van de zaken zo goed als volzet. Wie nog een plaats wil bemachtigen voor oudejaarsavond moet zich reppen want dan is 67% van de restaurants quasi uitverkocht. Op nieuwjaarsdag zegt 38% zo goed als vol te zitten. Uit ervaring weten we dat er nog heel wat lastminuteboekingen verwacht worden”, aldus Danny van Assche. Ook de traiteurs leggen goede cijfers voor, 27% zegt dat de klant meer besteedt dan in 2016.

Ondernemers integreren meer dan vorig jaar de Bob-campagne in hun aanbod. 20% doet iets speciaals in het kader van eindejaar, een stijging van 10% ten opzichte van 2016. Er wordt samen gewerkt met een taxibedrijf of shuttledienst, men biedt arrangementen in samenwerking met hotels of men voorziet alternatief vervoer.

TAGS

0 Comments