Meer witte kassa’s dan ooit gecontroleerd in de horeca

Het voorbije jaar werden meer witte kassa’s dan ooit gecontroleerd in de horeca. Twee grootschalige controles, goed voor een bezoek aan meer dan 10.000 horecazaken, zijn daarvan een voorbeeld. In totaal werden er 3.418 boetes opgesteld, goed voor meer dan 4,7 miljoen euro aan boetes. Dit blijkt uit cijfers die werden opgevraagd bij minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD).

Vanaf 1 juli 2016 is men verplicht in de horeca met een witte kassa, dat officieel het ‘geregistreerd kassasysteem’ heet, te werken. Een verplichting die een compensatie vormt voor de btw-verlaging van 21 naar 12 procent in 2010.

Witte kassa ontbreekt vaak nog volledig

De meest voorkomende redenen om beboet te worden? Het compleet ontbreken van een witte kassa of een bijkomende kassa naast het geregistreerde exemplaar. De regels liggen nochtans al jaren vast en elke horecazaak die een jaaromzet draait van meer dan 25.000 euro (excl. btw) uit restaurant- en cateringdiensten, dient zich er aan te houden. Alleen voor bijkomende economische activiteiten zoals bijvoorbeeld een bowling of een binnenspeeltuin, moet dat niet gebeuren.

Het gebruik van de witte kassa evolueert nochtans gunstig. Waar er in 2016 zo’n 24.400 zaken een geregistreerde kassa gebruikten, waren dit vorig jaar al 33.250 zaken, blijkt uit cijfers van de fiscus.

 

Recordaantal controles in 2019

In 2016 liepen er nog zo’n 70% van de gecontroleerde zaken (3.511 horecazaken) tegen de lamp. In 2017 werden 744 horecazaken gericht gecontroleerd, waarvan 75% de mist in ging. Daarnaast werden er nog 5.451 willekeurige restaurants gecontroleerd, waarvan amper 13% de witte kassa niet gebruikten. Het aantal controles in 2018 lag merkelijk lager. Amper 1.760 zaken werden gecontroleerd, waarvan 19% een boete opliep. 2019 was goed voor een recordaantal controles. In totaal werden er 9.971 horecazaken gecontroleerd. Van de zaken die al een witte kassa hadden, bleek er amper 2,8% niet in orde te zijn. Bij de zaken waarvan werd vermoed dat er geen witte kassa aanwezig was, liep ruim 43% een boete op. Een aantal kleinere controleacties zorgde ervoor dat er vorig jaar in totaal 3.418 horecazaken werden beboet.

 

Vlaamse horecazaken beste leerlingen van de klas

Ondanks het feit dat Vlaamse horecazaken het meest tegen de lamp liepen, blijken ze toch de beste leerlingen van de klas. Het aantal controles ligt in Vlaanderen immers opmerkelijk hoger. Zo werden er bij de grootste actie vorig jaar 5.353 Vlaamse zaken gecontroleerd. In Brussel waren dat er 1.244 en in Wallonië slechts 1.744. Als je het percentagegewijs bekijkt scoort de Vlaamse horeca alvast een stuk beter. Tijdens de 2de grote controleactie vorig jaar ging amper 7% van de Vlaamse horecazaken in de fout, terwijl in Brussel en Wallonië ongeveer 48% van de zaken niet in orde bleek te zijn.

TAGS

0 Comments