NEDERLANDSE CIJFERS BEWIJZEN: HORECA AMPER BRON VAN BESMETTING MET CORONA

De Nederlandse tegenhanger van het Belgische Sciensano, het Nederlandse RIVM, publiceerde zopas cijfers waaruit de origine van besmettingen met Covid-19 blijkt. De lijst bevat een opsomming van alle bronnen bij vastgestelde coronabesmettingen. Meer dan 2 op 3 Nederlanders die een besmetting oplopen, hebben die gehaald bij familie of vrienden thuis. Opvallend is dat de horeca als plaats waar Covid-19 opgepikt wordt, bijzonder beperkt blijft. Het percentage besmettingen in de horeca daalde de afgelopen week van 3,7 procent (van 4 mei tot en met 11 augustus), naar 2,9 procent (van 11 tot en met 18 augustus). In de periode vanaf 4 mei was de horeca in totaal de bron voor minder dan 2% van alle besmettingen.

ZELFS ZONDER MONDMASKERS

Deze cijfers zijn bijzonder opvallend, temeer in de Nederlandse horeca tot op vandaag geen mondmaskerplicht geldt in de horeca. Noch voor gasten, noch voor het personeel. In vergelijking met de draconische maatregelen die in de Belgische horeca worden genomen, presteert de Nederlandse horeca op dit vlak uitstekend.

GEEN BELGISCHE CIJFERS BESCHIKBAAR

Voor de Belgische horeca zijn er geen cijfers die aantonen in welke mate de sector een bron is van besmettingen. Dat is zonde stelt Gert Laurijssen van Foodservice Alliance. "De horecasector wordt gedemoniseerd en met de vinger gewezen als grote potentiële oorzaak. Maar niemand blijkt over de cijfers te mogen beschikken. Uit Nederlands onderzoek blijkt alvast dat ingrijpende maatregelen zoals mondmaskers voor personeel of zelfs een avondklok compleet overbodig zijn. Degelijke cijfers zouden ook in België een goed instrument kunnen zijn om de horeca opnieuw de regels op te leggen die in proportie staan."

PREMIER RUTTE

De Nederlandse premier Mark Rutte zei dinsdagavond in een persconferentie: ‘We zien dat de horeca zijn verantwoordelijk neemt.' Hij riep op om geen feestjes thuis te organiseren. 'Ga dan liever naar een horecazaak’, zo waren de woorden van de premier. Een feestje, of borrel kan in een horecazaaltje, maar mét registratie en de anderhalve meter afstand, zo gaf Rutte aan. 

TAGS

0 Comments