NEDERLANDSE HORECA STAPSGEWIJS OPEN VANAF 1 JUNI

Nederland heeft haar horeca later in lockdown gebracht dan België, maar zal eerder al terug openen. Weliswaar stapsgewijs. De vandaag aangekondigde verlichting van de coronamaatregelen tijdens de persconferentie van het Nederlandse kabinet biedt dan ook voor het eerst concreet perspectief voor de sector. Een verademing waar ook Belgische ondernemers enorm naar uitkijken.  

De gevolgen van de intelligente lockdown in Nederland hebben de branche keihard geraakt. Vandaag kondigde het kabinet voor de horeca aan dat als dat kan, vanaf 1 juni zowel op terrassen, maar ook binnen weer gasten mogen ontvangen. Hierbij geldt wel voor binnen: op reservering, een gezondheidscheck en maximaal 30 personen tegelijkertijd binnen. Blijft de ontwikkeling van het covid-19 virus binnen de door het kabinet als aanvaardbaar geachte grenzen, dan is per 1 juli ook een versoepeling mogelijk naar 100 personen tegelijkertijd binnen. De opening zal in fasen gaan en niet voor alle type horecabedrijven zal de versoepeling de verlichting geven die noodzakelijk is. Niet alle zaken zullen (volledig) open kunnen en 1,5 meter afstand betekent in veel gevallen nu eenmaal beperkingen. 'Een langere sluiting van deze zaken en een lage bezetting voor de zaken die wel open mogen, betekent nog steeds omzetverlies en een grotere kans op faillissementen en banenverlies voor de sector als geheel. Daarom is aanvullende steun nog steeds hard noodzakelijk' zegt federatie KHN.

 

Perspectief

KHN-voorzitter Robèr Willemsen laat in het blad Misset Horeca optekenen: ‘We zijn blij met het signaal dat hiermee wordt afgegeven. Er wordt perspectief geboden, wat betekent dat wij als horecaondernemers weer kunnen nadenken over de toekomst en concreet invulling kunnen geven aan waar we het liefst mee bezig zijn: het leveren van een bijzondere gastvrije ervaring aan onze gasten met goed eten en drinken in de ‘huiskamer’ van de samenleving.’

Vanmorgen waren KHN-voorzitter Robèr Willemsen en KHN-directeur Dirk Beljaarts in Den Haag voor een spoedoverleg met minister Grapperhaus en staatssecretaris Keijzer. Namens het kabinet spraken zij met KHN over de ontwikkelingen binnen de horeca. KHN kijkt tevreden terug op dit constructieve en positieve gesprek. Het deed recht aan de belangen van de horecasector, de nood bij de ondernemers en de lobbyinspanningen van KHN van de afgelopen weken. Robèr Willemsen: ‘De minister en staatssecretaris hebben echt laten zien dat ze oog hebben voor de situatie en dat zij hun best doen om ondernemers weer te laten ondernemen. Maar ook dat ze daarover met ons in gesprek willen blijven gaan. Dat is een goede ontwikkeling en stemt ons voorzichtig positief.’

 

Stap in de goede richting

De bekendmakingen van vandaag zijn een eerste stap in de goede richting. De komende tijd moeten de versoepelingen gaan leiden tot steeds meer mogelijkheden voor de horeca. Maar met deze eerste stap zijn we er natuurlijk nog lang niet. De aangekondigde versoepeling per 1 juni is nog ver weg en zal voor veel horecaondernemers nog steeds weinig ruimte bieden. Voor de natte horeca en dan met name de gelegenheden waar normaal gesproken flink meer dan 30 mensen aanwezig zijn, blijven de mogelijkheden vooralsnog beperkt. En ook voor de gelegenheden die vanaf 1 juni weer open mogen, zullen de mogelijkheden beperkter zijn dan voorheen. KHN blijft dan ook in gesprek met het kabinet over de verschillende mogelijkheden om zo snel mogelijk weer volledig en veilig open te kunnen gaan.

 

Aanvullend steunpakket is nog steeds noodzakelijk

Het huidige steunpakket blijkt ook in Nederland onvoldoende en dekt niet alle kosten die voor veel horecaondernemers gewoon doorlopen. De drie kernpunten uit het bij het kabinet ingediende KHN-noodplan zijn: reparatie van de regeling rond werkloosheid van personeel, gemakkelijkere kredietverstrekking door noodfonds voor middelgrote bedrijven en ingrijpen op doorlopende huurkosten door huurkorting of -compensatie.

Robèr Willemsen: ‘Hierover zijn we ook in gesprek met het kabinet. Ik heb de stellige indruk dat het kabinet inmiddels duidelijk voor ogen heeft met welke gigantische financiële uitdagingen horecaondernemers te maken hebben. Als het aan ons ligt, gaan we er gezamenlijk voor zorgen dat horecaondernemers gecompenseerd worden op een manier die recht doet aan het ondernemerschap en de branche waarin wij werken.’

 

TAGS

0 Comments