Restaurants in verweer tegen hoge kosten delivery

Afgelopen maanden, tijdens de lockdown, waren bezorgdiensten zoals Uber Eats en Deliveroo een zegen voor veel horecazaken. Op die manier was het toch nog mogelijk enige vorm van inkomsten te verwerven wanneer de horecasector onherroepelijk dicht moest. Dat een commissie van om en bij de 30 % moest worden afgedragen naar die bezorgdiensten, nam men erbij. Nu, wanneer de horeca terug heropent, zorgen die commissies voor veel commotie bij restauranthouders. De grotere afhankelijkheid van bezorging zorgt bij veel ondernemers voor druk op de marges, die al niet al te groot waren. Ze vragen nu maatregelen via minister van Middenstand en Zelfstandigen Denis Ducarme, die belooft de zaak te bekijken.

 

Druk op de marge

Het steekt bij veel ondernemers dat ze amper nog iets over houden aan hun bezorgde maaltijden aan huis. Niet alleen de percentages die ze moeten afstaan zorgen voor minder marge. Samen met de talrijke promoacties vanuit de bezorgdiensten zorgt dit ervoor dat het laten leveren van maaltijden amper nog rendabel is. Men wordt quasi gedwongen hieraan deel te nemen, anders vrezen ze verkoop te verliezen. Tevens vindt men dat de winsten niet eerlijk worden verdeeld, ondanks dat de bezorgdiensten net konden groeien omdat restaurants hun businessmodel omschakelden naar delivery. Alles samen voelt dit absoluut niet prettig aan bij veel ondernemers, net nu bezorging niet langer als extraatje kan worden gezien.

 

#Savemyresto

Ondertussen hebben een kleine groep van restaurants zich verenigd onder de noemer #savemyresto om dit probleem te duiden. Om welke restaurants het gaat, is niet duidelijk. Ze blijven liever anoniem, uit angst om later geweerd te worden op de platformen. Concreet vragen ze de overheid een duidelijk regulerend kader. Ze vragen ook dat de percentages al zeker tot eind dit jaar zouden halveren, tot nog zo’n 15 %.

Minister Ducarme heeft de Economische Inspectie alvast gevraagd een onderzoek te voeren naar de leveringsplatformen om te kijken of alle regels correct worden nageleefd. “We moeten de horecasector, die zwaar te lijden heeft onder de covid-19 crisis, niet nog laten verzwakken.”

Deliveroo reageerde intussen, maar is zich van geen kwaad bewust. “Wij bieden een aanvulling op de verkoop van maaltijden in restaurants. Dit heeft de inkomsten verhoogt en biedt ook nieuwe commerciële mogelijkheden. Tijdens de lockdown was net dit van vitaal belang voor vele restaurants”, gaven ze in een reactie aan Belga.

TAGS

0 Comments