TAKEAWAY DREIGT RESTAURANTS NOG GROTERE CORONA-KATER TE BEZORGEN

"Restaurants worden verplicht te sluiten? Ok, dan lossen we dat op door gerechten te laten afhalen of thuis te bezorgen!" Het klinkt als een goed idee, maar het staat nu al vast dat dit in veel gevallen de schade veroorzaakt door Covid-19, nog groter zal maken. Dit blijkt uit onderzoek van Foodservice Alliance. Gert Laurijssen schat het verlies voor Foodservice in België nu al op 1,2 miljard euro.

Onmiddellijk nadat restaurants verplicht werden te sluiten, sprongen heel wat horecaondernemers op de kar van de takeaway. Op het eerste zicht een goed idee, om zo toch nog wat geld te krijgen voor aangekochte voorraden. Het is ook een nobel en hartverwarmend gebaar van de horeca-klanten om er gebruik van te maken, aldus Laurijssen. 'Maar nu moet de ratio het halen op de emotie, anders zal de schade mogelijk nog groter zijn dan bij volledige sluiting’. Er zitten namelijk heel wat addertjes onder het gras, indien ondoordacht tewerk wordt gegaan. Restaurants die geen ervaring hebben met afhalen, hebben bijvoorbeeld onvoldoende informatie om een correcte prijs te bepalen. Er is ook de concurrentie met supermarkten die hier veel ervaring hebben en scherpere prijzen kunnen hanteren. Horecaondernemers moeten zich afvragen of de beperkte inkomsten via takeaway in verhouding staan tot de kosten (kosten die wegvallen bij een volledige sluiting). Bovendien dreigen ze hun reputatie te beschadigen indien ze de zaken verkeerd aanpakken.

Foodservice Alliance betwijfelt of de vraag naar takeaway producten even snel zal exploderen als het aanbod vanuit restaurants. Gert Laurijssen begrijpt uiteraard ten volle de bekommernissen van de ondernemers. Het verlies in de foodservicesector mag nu al geraamd worden op 1,2 miljard euro: 821 miljoen in horeca, 79 miljoen in catering en 278 miljoen in het gemakskanaal (frituren, broodjeszaken, petrolshops, ...). Stel dat de verplichte sluiting niet stopt op 3 april maar nog eens verlengd wordt, dan verliest de horeca met de paasvakantie één van haar meest belangrijke periodes van het jaar. Iedere week wordt in België gemiddeld zo’n 400 miljoen euro uitgegeven aan eten en drinken buitenshuis. Tijdens de paasvakantie loopt dat normaal op tot het dubbele.

Foodservice Alliance heeft de diverse onderdelen van de brede foodservice-sector tegen het licht gehouden en dat levert een zorgwekkend beeld op: hotelboekingen nu reeds 80 procent geannuleerd, een omzetdaling in de restaurants die al was ingezet voor de verplichte sluiting vanaf 14 maart, forse daling bij cateraars, ingrijpende terugval van het aantal klanten van frituren en broodjeszaken.

DOWNLOAD HIER GRATIS HET EERSTE RAPPORT OVER DE IMPACT VAN CORONA OP FOODSERVICE!

TAGS

0 Comments