Wallonie zet schouders onder vleesvervangers

Het Waalse Gewest is bereid fors te investeren in een eigen industrie van plantaardige vleesvervangers. Deze investering moet van Wallonië een voorloper maken in deze industrie en 300 nieuwe banen scheppen.

 

Overheidsfondsen participeren

 

Samen met de overheidsfondsen Sogepa en SRIW, gelooft het Waalse Gewest sterk in deze groeiende sector. De hulp van Roland Berger werd ingeroepen om deze nieuwe industrie te lanceren.

 

Nieuw start-up als katalysator

 

Nog dit voorjaar moet in Wallonië de start-up NewCo het levenslicht zien. Dit bedrijf zal zich focussen op het ontwikkelen en produceren van plantaardige vleesvervangers. Dit bedrijf moet anderen warm maken en aantrekken om een plaatsje te bemachtigen in de toevoerketen. Dit kunnen bijvoorbeeld landbouwers zijn, maar ook vleesproducenten op zoek naar nieuwe producten en markten.

 

Boomende markt

 

“Plantaardige eiwitten boomen en Wallonië wil deze trein niet missen”, geeft minister van Economie Willy Borsus aan. Het ecosysteem rond “NewCo”, een tijdelijke naam, zou zo’n 5% van de Europese markt voor vleesvervangers kunnen inpalmen, goed voor een omzet van 200 miljoen tegen 2030. Het businessplan rekent alvast op een brutomarge van 55% en een ebitda van 23%. In totaal wordt de investering geschat op zo’n 60 miljoen euro.

 

Ook in Vlaanderen loopt ondertussen een programma om de ‘eiwittransitie’ te stimuleren. Hier werd onlangs nog 100.000 euro vrijgemaakt.

TAGS

0 Comments