WAT MET DE DEELECONOMIE? AIRBNB EN DELIVEROO ONDER VUUR GENOMEN

Is de deeleconomie de toekomst of is het een verdoken manier om de arbeidswetgeving niet te moeten naleven? Die vraag rijst bij heel wat economen nu zowel Airbnb als Deliveroo opnieuw onder vuur genomen worden door de overheid en het gerecht.

Het Brusselse gerecht onderzoekt al enkele maanden of Deliveroo in regel is met de arbeidswetgeving. Ze stellen zich daarbij de vraag of leveranciers van Deliveroo werknemers in dienst zijn of als zelfstandigen werken op een platform. Indien het gaat over werknemers in dienst, hangen er de bezorgdienst zware straffen boven het hoofd. Er zijn ongeveer 2.000 medewerkers in dienst bij Deliveroo, waarvan een 1.500 personeelsleden onder een speciaal statuut voor de deeleconomie werken. Door dat speciale statuut betalen werknemers slechts 20% belastingen op de eerste 5.100 euro die op een jaar verdiend worden.

AirBnB wordt dan weer geviseerd door Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) omwille van hun gebrek aan transparantie. De organisatie weigert om informatie te geven over de panden die op hun platform aangeboden worden. Volgens Weyts is het daardoor onmogelijk om noodzakelijke controles zoals die op de brandveiligheid uit te voeren. “We geven AirBnB de kans om uit de grijze zone te treden. Doen ze dat niet, dan is dit de eerste stap naar een proces”, laat Weyts weten aan Het Nieuwsblad.

TAGS

0 Comments