Horeca pakt uit met scheurkalender die aftelt naar 1 jaar lockdown

Op 18 februari houden enkele horecaondernemers uit Antwerpen een originele aftelactie omdat ze slechts 25 dagen verwijderd zijn van 1 jaar lockdown in de horeca. Met een ‘scheurkalender’ met 25 blaadjes geven ze 25 tips aan de regering en het parlement. 
 

“De tijd vliegt, ook als je niet zo’n fun hebt”, aldus Wim Van der Borght, een Antwerpse horecaondernemer met een twintigtal zaken. “We willen ons stilaan ‘afscheuren’ en opnieuw de deuren openen van onze horecazaken. Want intussen lijkt de sluiting normaal, maar dat is ze niet. Verre van." 
 

“Met deze actie willen we de aandacht vestigen op het feit dat de horeca net die verbindende functie in de maatschappij heeft, dat het water nu wel quasi overal aan de lippen staat én dat we, mits wat goeie wil en duidelijke afspraken, de horeca perfect coronaveilig kunnen organiseren”, zegt David Claeys van horeca.next en Otomat, de bekende en innovatieve pizzaketen in het Antwerpse. 

 

De horeca heeft het coronavirus niet verder verspreid. Na de sluiting in oktober is het aantal besmettingen in België niet exponentieel gedaald. “Het sluiten van de horeca was een symbolische beslissing, om een sterk signaal te geven dat we sociaal contact moeten mijden in de strijd tegen covid-19.  Maar de sociale contacten verplaatsten zich naar de privésfeer, waar het vele malen minder veilig en oncontroleerbaar is. Dat is doen alsof, terwijl je goed weet dat het geen oplossing is”, beweert Wim Van der Borght. David Claeys vervolgt, de overheid scheert “de horeca” over één kam, terwijl het makkelijk fijnmazig kan."

 

Wim Van der Borgt : “Door de 25 scheurblaadjes tellen we af naar 1 jaar lockdown, maar we geven ook 25 praktische tips aan de beleidsmensen én de horeca zelf, hoe het wél kan. Die tips kunnen wat aanstootgevend zijn, maar dat is quasi 1 jaar sluiting van de horeca nog meer. Laat de ondernemers in dit land aub terug ondernemen, met verstand en op een veilige wijze. Want zonder ondernemers is er straks geen omzet en geen financiering meer.” Ook David Claeys is onstemd: “Er worden maatregelen genomen die lukraak zijn, het evenwicht is zoek. Je kunt perfect veilig met een bubbel dineren, in een goed georganiseerd restaurant”.

 

 “Het volk mort, Sire”, aldus Wim Van der Borght. “En dus willen wij ons “afscheuren” van die negatieve spiraal door op een ludieke wijze én met positivisme terug naar de toekomst te kijken. Met ideeën, een plan van aanpak én met respect voor de ondernemers. Met een constructieve weg naar vernieuwde vrijheid.”  “Er moet nu echt iets veranderen", besluit David Claeys.  “Want dit kan echt niet blijven duren. 

 

De Scheurkalender wordt op woensdag 17 en donderdag 18 februari persoonlijk overhandigd een aantal prominenten uit de Vlaamse, Waalse en Federale regering.

TAGS

0 Comments